KKF i hand logo (600 x 100 px) (600 x 70 px)
Borttappat körkort - Tappat bort körkortet

Borttappat körkort - Så gör du när du tappat bort körkort

Ett borttappat körkort  kan vara en stressig och frustrerande upplevelse. Körkortet är ofta en symbol för frihet och självständighet, och att bli av med det kan kännas som att förlora en viktig del av sin identitet. Men oroa dig inte, för det finns klara steg du kan följa för att återfå ditt körkort och återgå till att köra lagligt på vägarna.

Steg 1: När du inser att du har ett borttappat körkort
När du inser att ditt körkort är borttappat är det viktigt att agera snabbt och göra en förlustanmälan. Detta är en nödvändig första åtgärd av flera skäl:

Säkerhet: Genom att anmäla förlusten minskar du risken för identitetsstöld eller missbruk av ditt körkort.
Lagkrav: En förlustanmälan är en laglig skyldighet när ditt körkort har försvunnit.
För att göra en förlustanmälan, kontakta polisen eller din lokala polismyndighet. De kommer att hjälpa dig att rapportera förlusten och ge dig ett ärendenummer, vilket kan vara användbart i framtiden.

Steg 2: Ansök Om Ett Nytt Körkort
När du har gjort en förlustanmälan är nästa steg att ansöka om ett nytt körkort. För att göra detta måste du vända dig till Transportstyrelsen i Sverige. Här är hur du kan ansöka om ett nytt körkort:

- Online: Du kan ansöka om ett nytt körkort online via Transportstyrelsens webbplats. Du måste logga in med ditt BankID eller använda din säkerhetsdosa för att göra ansökan.
- På Plats: Om du föredrar att ansöka personligen kan du besöka ett av Transportstyrelsens servicekontor. Du kan boka en tid i förväg för att undvika väntetid.
- Via Posten: Du kan också ansöka via post genom att fylla i ansökningsblanketten och skicka den till Transportstyrelsen tillsammans med nödvändiga dokument.

Steg 3: Dokumentation Och Avgifter
När du ansöker om ett nytt körkort måste du vanligtvis inkludera följande dokument:
Förlustanmälningsbeviset som du fick när du anmälde förlusten.
Ett nytt foto som uppfyller Transportstyrelsens fotokrav. Om du har en tidigare bild som är mindre än tio år gammal kan du använda den.
Identitetshandling som styrker din identitet, till exempel pass eller nationellt ID-kort.

Ansökningsavgift: Det kostar en avgift att ansöka om ett nytt körkort, och avgiftens storlek kan variera beroende på vilket körkort du ansöker om. Du kan betala avgiften online eller på plats när du ansöker.

Ta nytt körkortsfoto med oss på Korkortsfoto.com
ta bilden med din mobiltelefon - ladda upp och beställ - Du får nya bilder i brevlådan inom några dagar


​​​​Steg 4: Väntetid Och Leverans
Efter att du har ansökt om ett nytt körkort kan det ta några veckor innan du får det i din brevlåda. Under denna tid bör du undvika att köra eftersom du inte har ett giltigt körkort. Om du skulle bli stoppad av polisen kan du ställas inför böter och andra påföljder.


Att tappa bort sitt körkort är en olycklig händelse, men det är viktigt att agera snabbt och korrekt för att återfå det. Genom att göra en förlustanmälan, ansöka om ett nytt körkort hos Transportstyrelsen och följa de nödvändiga stegen kan du snart ha ditt körkort tillbaka i handen. Var noga med att följa de aktuella reglerna och procedurerna för att undvika onödiga problem under processen. Nu när du vet hur du ska hantera situationen när du har förlorat ditt körkort, kan du återgå till att köra på vägarna med förtroende och laglig behörighet.