KKF i hand logo (600 x 100 px) (600 x 70 px)
Transportstyrelsen körkortstillstånd - så funkar det

(porto 29 kr tillkommer)

Körkortstillstånd är ett oumbärligt krav

För att få tillgång till möjligheten att övningsköra och ta körkort är det avgörande att ansöka om ett körkortstillstånd. Utan ett giltigt körkortstillstånd är det otillåtet att sätta sig bakom ratten och övningsköra. Att ansöka om körkortstillstånd bör vara ett av de allra första stegen för dig som planerar att ta körkort. Dessutom bör du vara medveten om att både du som elev och din handledare måste genomgå en introduktionsutbildning om ni önskar övningsköra privat.

Hur ansöker man om körkortstillstånd? Transportstyrelsen är den myndighet som utfärdar körkortstillstånd (besök gärna www.transportstyrelsen). Det snabbaste och smidigaste sättet att ansöka och betala för körkortstillståndet är via internet (på deras webbplats hittar du också aktuella priser). Alternativt kan du beställa ansökningsblanketter till din folkbokföringsadress, men tänk på att det kan ta lite längre tid.

För att ansöka om körkortstillstånd behöver du fylla i en hälsodeklaration (om det gäller behörigheter från C och uppåt krävs även ett läkarintyg) och genomgå en synundersökning hos en godkänd optiker. Det är en fördel att välja en optiker som kan skicka synintyget elektroniskt till Transportstyrelsen eftersom det ger snabbare handläggning och mindre krångel.
Priset för synundersökningen varierar, men som en riktlinje kan du räkna med cirka 100 kronor. Det bästa är att helt enkelt kontakta din närmaste optiker och fråga om kostnaden.

Val av behörighet Vid ansökan om körkortstillstånd kommer du även att få välja vilken behörighet ditt tillstånd ska omfatta. Det kloka valet är att ansöka om ett körkortstillstånd som omfattar alla behörigheter inom s.k. grupp 1 - detta inkluderar bland annat AM (EU-moped), A (motorcykel) och B (personbil och lätt lastbil) samt några andra behörigheter. Detta gäller även om du i nuläget bara har planer på att ta körkort för EU-moped (behörighet AM).

Fördelen med detta är att du slipper ansöka om nytt körkortstillstånd om du i framtiden vill ta körkort för en högre behörighet (förutsatt att ditt körkortstillstånd fortfarande är giltigt). Om du till exempel tar körkort för EU-moped vid 16 års ålder kan du använda samma körkortstillstånd för att övningsköra när du några år senare tar bilkörkort (kom ihåg att dubbelkolla att ditt körkortstillstånd fortfarande är giltigt innan du ger dig ut på vägarna). Detta sparar både tid och pengar.

Vi rekommenderar även att du skickar in din ansökan om körkortstillstånd i god tid, eftersom handläggningstiden ibland kan vara lång. Vi har hört talas om fall där det har tagit över en månad att få körkortstillståndet beviljat, så det är klokt att vara ute i god tid!

Prövning av körkortstillståndet

Vid ansökan om körkortstillstånd gör Transportstyrelsen en prövning för att bedöma om du är lämplig som förare. De undersöker bland annat om du har några straff eller om du bedöms som pålitlig ur ett nykterhetsperspektiv. Det kan uppstå problem om du har blivit dömd för grövre brott (särskilt trafikrelaterade), om du har återkommande fylleri eller om du har dömts för drogrelaterade brott.

I de flesta fall är dock prövningen en ren formalitet och risken för avslag är minimal. Efter att prövningen har genomförts kommer Transportstyrelsen att utfärda ett Bevis om körkortstillstånd, och du har tagit de första stegen mot att erhålla ditt körkort!